Excizia lipoamelor cervico-faciale

January 15, 2025 by Hyluxmed
Lipoma-5.jpg

Ce este un lipom?

Lipomul este o formațiune tumorală benignă determinată de multiplicarea exagerată a adipocitelor (celule țesutului grăsos) și este considerat ca fiind cea mai frecventă tumoră de la nivel subcutanat. Se prezintă sub forma unui nodul de mici dimensiuni, de consistență moale, cu tegumentul supraiacent nemodificat, care prezintă creștere progresivă în dimensiuni. Etiologia lipomul este neclară, dar dintre posibilele cauze, pe primul loc se situează factorul ereditar, ulterior sunt luate în calcul și factorul traumatic sau cel metabolic. 

Tipuri de lipoame

  • Lipomul solitar – sub forma un nodul subcutanat de mici dimensiuni, care prezintă multiple localizări (regiune preauriculară, frontală, cervicală, mucoasa jugală (obraz), uneori putând fi identificat chiar și la nivel lingual);
  • Lipomul multiplu – mai multe formațiuni tumorale lipomatoase care apar fie în același timp, fie succesiv;
  • Lipomatoze – multiple lipoame dispuse aparent simetric, iar în unele cazuri pot face parte dintr-un sindrom, precum: lipomatoză multiplă familială sau lipomatoză multiplă simetrică  (Boala Madelung sau Sindromul Launois-Bensaude) care se caracterizează printr-o dispoziție anormală a țesutului grăsos predominat la nivel cervical, occipital sau regiunea superioară a toracelui.

Ce presupune tratamentul unui lipom?

Având în vedere localizarea unui lipom la nivel oral –  care poate să determine apariția unor probleme de natură funcțională  sau la nivel cervico-facial care pe lângă faptul că poate să determine tulburări funcționale, apar și probleme de natură estetică, tratamentul de primă intenție în astfel de cazuri este reprezentat de intervenția chirurgicală care presupune excizia lipomului, în anestezie locală.

Astfel, după un consult amănunțit realizat în cadrul Clinicii Hyluxmed de către un medic specialist – Chirurg Maxilo-Facial, se stabilește planul de tratament personalizat.

Contraindicațiile pentru o astfel de procedură sunt legate în primul rând de comorbiditățile pacientului (coagulopatii severe) și de suprainfectarea lipomului.

Recuperarea după excizia lipomului este rapidă, deoarece intervenția este de mică amploare, pacientul pleacă acasă după ce medicul îi va furniza toate îngrijirile postoperatorii,  pacientul putând să își reia toate activitățile zilnice începând de a doua zi.

Controlul postoperator este realizat a doua zi, iar firele de sutură se vor suprima la 7-10 zile după intervenție.

Piesa operatorie (respectiv, lipomul excizat) se va trimite la examenul histopatologic – acesta fiind ”gold standard” pentru furnizarea diagnosticului de specialitate (protocol asigurat de Clinica Hyluxmed), pacientul fiind contactat și programat în momentul confirmării acestui diagnostic.

Diagnostic diferențial – chist epidermoid, chist sebaceu, adenopatii cervicale (ganglioni limfatici măriți) tumori neuronale, musculare, liposarcom.

Dacă prezinți un lipom sau un nodul la nivel cervico-facial ce a apărut de mai mult timp (mai mult de 4 săptămâni) și care și-a modificat aspectul, consistența, dimensiunea și nu prezintă semne de vindecare, este momentul să te programezi la o consultație de specialitate pentru aflarea unui diagnostic și pentru instituirea unui plan de tratament.

Informează-te și tratează corect! Ai grijă de sănătatea ta!

Cum ma pot programa?

Suntem prezenti si pe social media

Informatii companie

  • Denumire companie: DR CRISTINA MUNTEAN SRL
  • Cod unic de identificare fiscala: RO38180529
  • Numar Registrul Comertului: J35/3650/05.09.2017

Copyright by HYLUXMED @2024. All rights reserved.